Hva er tuning?

Tuning er når man går inn i hjernen på bilen og modifiserer innstillingene for optimal ytelse.

Fordelen med data-tuning i forhold til f.eks chip tuning er at man ikke gjøre noen fysiske inngrep på bilen. Det at alt er gjennom data betyr også at det er lett å ta tilbake innstillingene slik de var originalt, om ønskelig.

 

Når en bilprodusent utvikler en ny bil, ser de på et par forhold: Det er behov for å konkurrere med de viktigste konkurrentene på både ytelse og pris, og for mye motorkraft vil utløse unødvendige skatter i mange land. Det bør heller ikke konkurrere med andre motorer fra samme produsent, men viktigst av alt: Hvis du selger 500 000 biler med samme spesifikasjoner, vil de være sikker på at de ikke får garantikrav på 50% av dem. For å unngå dette opererer bilprodusenten med stor margin på alle motorkomponenter, slik at selv med små defekter eller variasjon i produksjonskvalitet vil motoren kjøre en 6-sifret beløp på kilometer med så lite problemer som mulig.

 

Hva tuning-business da gjør, er å utnytte forskjellen mellom den opprinnelige effekten motoren leveres med fra fabrikken, og den potensielle effekten motoren kan produsere, fortsatt med sin opprinnelige maskinvarekomponenter som kjører innenfor sine terskler og rammer for sikker operasjon. Avhengig av type bil, gi tuning en økning i ytelse tilsvarende 20-40% Hk ekstra til bilen.

 

Er dette lett som et trykk på en knapp? Nei det er ikke. Programvareutvikling er en lang og tidkrevende operasjon, og det er hundrevis av selskaper som hevder at de er de beste. Mange er gode, men det eneste problemet er at det er også mange som ikke er bra i det hele tatt. Selv om bilen føles grei å kjøre, betyr det ikke at motoren føles på samme måte. En bil riktig innstilt av et selskap som vet hva de gjør, vil ha samme levetid, samme service-intervaller, bedre drivstofføkonomi og vil være bedre å kjøre. Denne motoren er som vi sa i toppen av artikkelen, «optimalisert» for å utføre sitt beste innenfor sine gitte begrensninger. Gjennom våre samarbeidspartnere kan du være sikker på at bilen din blir best mulig optimalisert.

Ofte stilte spørsmål

Det er trygt å tune bilen. Tuning kalles ofte for optimalisering, fordi det er nettopp det man gjør. Tuning optimaliserer bilen til å yte sitt beste. Selve tuningen er gjort av profesjonelle teknikere som vet akkurat hvor mye din bil kan tunes for at det skal være trygt.

Sjekk hva din bil kan få av ytelse her: Sjekk min bil

Å tune bilen din er fullt lovlig, men vær obs på at du selv står ansvarlig for å melde inn endringene til statens vegvesen. Da må du ha såkalt TUV godkjenning. 

Ta kontakt med oss for mer info om dette.

 

Om bilen din ikke er i god tekniskstand bør du ikke tune. Hvis bilen ikke er i god stand kan tuning gjøre at ting blir slitt enda raskere. Det er opp til deg selv å vurdere om bilen er i god nok stand til å tunes.

Vi kan levere TUV tuning til de fleste biler, dette koster litt mer men da er det mulig å få dette satt inn i vognkort på Statens Vegvesen. Ta kontakt med oss for en slik løsning til deg.